Gdzie baśń spotyka się z historią- o legendach

Poznajemy polskie legendy. Dążymy do tego, by samodzielnie zdefiniować ten gatunek literacki.

Znalazłam dla Was ciekawą stronę i zachęcam, byście poznali legendy z innych regionów. Zajrzyjcie tu.

Wiem, że polubiliście Bajanie na ścianie 🙂




Inna, od tej którą czytaliśmy, wersja legendy o Bazyliszku

A to wersja animowana legendy, którą czytaliśmy z naszego podręcznika.

I jeszcze podanie “O Lechu, Czechu i Rusie”.

Uruchomimy swoją wyobraźnię, wykorzystamy zdobyte wiadomości i stworzymy własne podanie.

KSU:

  1. Wybieram miejsce/bohatera/zdarzenie związane z historią naszego regionu.
  2. Wymyślam elementy fantastyczne i realistyczne mojej legendy.
  3. Tworzę plan ramowy opowiadania.
  4. Piszę pracę, dbając o to, aby:

a) nadać jej ciekawy tytuł,

b) pamiętać o trójdzielnej budowie i akapitach,

c) zdania były krótkie i jasne (w razie wątpliwości proszę o radę koleżankę lub kolegę) oraz zaczynały się dużą literą i kończyły właściwym znakiem interpunkcyjnym: . ! lub ?

d) wprowadzić dialog i opis (postaci, miejsca) oraz elementy charakterystyki (cechy bohatera),

e) poprawnie zapisać dialogi (myślnik i duża litera od nowej linijki przy wypowiedzi bohatera; dwukropek przy zdaniu wprowadzającym wypowiedź bohatera; słowa narratora po myślniku małą literą);

f) stosować poznane zasady ortograficzne (zwracam uwagę zwłaszcza na poprawny zapis wyrazów wielką i małą literą, czasowników typu: zaczął/zaczęła oraz ę na końcu czasowników w 1 osobie i rzeczowników rodzaju żeńskiego).

Będziemy pracować w parach. Powstałe prace ocenimy oceną koleżeńską zgodnie ze znanymi nam zasadami:

  1. Zwracamy się do autorów pracy imiennie, z szacunkiem i dbałością, by nikogo nie obrazić. Pamiętamy, że słowa mają wielką moc!
  2. Doceniamy te elementy pracy, które są zgodne z kryteriami.
  3. Wskazujemy, co należałoby poprawić lub uzupełnić.
  4. Doradzamy, jak udoskonalić pracę.
  5. Podpisujemy się pod oceną koleżeńską.

Pamiętamy, że oceniamy pracę, nie osobę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.